Øjensygdomme

Generelt om øjensygdomme

Synet er vores mest delikate sans, som kan ændre sig gennem livet. Hos Øjenklinikken Hørsholm finder du specialister i diagnosticering og behandling af øjensygdomme.

Står du i en situation, hvor du akut har brug for at blive tilset af en øjenlæge, så ring til os med det samme. Vi forstår vigtigheden og meningen med AKUT og afsætter, på daglig basis, tid af til akutte patienter. 

Visse øjensygdomme, som fx grøn stær, kan være arvelige. Hvis du er opmærksom på, at der findes historik for øjensygdomme i familien, så bør du blive undersøgt af en øjenlæge.

Der er forskel på symptomer. Nogle øjensygdomme viser sig hurtigt, andre mærker du ikke selv til. Vi anbefaler derfor regelmæssige undersøgelser hos øjenlægen, så eventuelle sygdomme kan blive diagnosticeret i tide.

Tilsammen har vi mere end 40 års erfaring

Henrik Bom Olesen og Stefan Klauber er erfarne øjenlæger og specialister i diagnosticering og behandling af øjensygdomme

Tilgængelige • Kompetente • Grundige

Når man oplever problemer med sit syn eller sine øjne, er det vigtigt at komme til øjenlægen med det samme – og det kan du hos os!

Øjenklinikken råder over det nyeste udstyr. Og ud over øjenlægerne har vi et stærkt team af specialuddannede optikere og assistenter som står klar til at tage imod dig. Og vi giver os altid god tid til at forklare, hvad vi finder.

Som en del af konsultationen får du vist og gennemgået alle resultater af specialundersøgelserne, så du ikke går herfra med uafklarede spørgsmål.

Øjenlæge undersøgelse

Førstegangs besøg: 1.100 kr

Efterfølgende 550 kr

Ansøg her

Priser

Klinikken har ikke overenskomst med Sygesikringen hvilket betyder, at du enten selv skal betale for konsultationen eller være dækket af en sundhedsforsikring.

Til gengæld kan vi altid tilbyde en tid inden for et par dage!

Du kan se vores priser her.

 

Hvordan ved jeg om jeg har en øjensygdom?

Det kan være svært at opdage en øjensygdom. De fleste øjensygdomme opstår når du er omkring 40 år. Måske kender du allerede til arvelige øjensygdomme i familien og er derfor opmærksom, men det kan være svært at opdage en øjensygdom.

Vi anbefaler derfor at du med jævne mellemrum bliver undersøgt af en øjenlæge

Klik på "vis mere" for at læse om de forskellige øjensygdomme

AMD - Hvad er AMD? - Aldersrelateret Makuladegeneration

Skyldes aldersforandringer i nethindens gule plet, som vi bruger til at læse og se detaljer med.
Sygdommen begynder typisk med at du mærker en plet i midten af synsfeltet, og bogstaverne bliver slørede. Måske begynder linjerne du læser at blive bugtede. Din farveopfattelse ændrer sig også og bliver mere uklare. Har du symptomer på AMD kan du altid få en hurtig tid til en udredning og om nødvendigt blive henvist til en øjenafdeling. Det er vigtigt at komme tidligt med symptomerne, så er mulighederne for behandling bedre.

Nethindeløsning

Kan opstå på flere måder, men begynder typisk med en masse ”fluer” i dit synsfelt. Måske ser du også lysglimt eller en tåge midt i synsfeltet. Du skal hurtigst muligt undersøges i dit glaslegeme og din nethinde, fordi succes med behandling er helt afhængig af tidsfaktoren. I Øjenklinikken Hørsholm kan du altid få en akut tid til en undersøgelse.

Diabetes
Sukkersyge er en sygdom, som påvirker mange af vores organer og øjet er i særlig risiko.
Man mærker ikke selv de tidlige diabetes-forandringer i øjet. Derfor anbefales det, at diabetes-patienter regelmæssigt bliver undersøgt hos øjenlægen, for at vi i tide kan forebygge synstruende forandringer. Vi udfører rutinemæssigt nethindefotografering efter udvidelse af pupillen med øjendråber.

Grøn stær (glaukom)
Øjet har et indre tryk, som vedligeholdes af en konstant produktion af væske, som siver ud gennem små porer i øjets væg. En ubalance i dette tryk kan føre til sygdommen grøn stær, hvor synsnerven tager skade af et forhøjet tryk. Det er især gamle mennesker, nærsynede og patienter med inflammation i øjet, der har risiko for at udvikle sygdommen. Arvelighed spiller en mindre rolle.

Den hyppigste form for grøn stær opstår gradvis og er kronisk med en moderat trykforhøjelse.
Trykket måles med et skånsomt instrument, og øjenlægen vurderer ud fra gentagne målinger, om der skal iværksættes behandling. Der er mange effektive midler i form af øjendråber at vælge imellem.

En sjælden variant er den akutte form, hvor trykket kan stige voldsomt på kort tid. Dette medfører udtalte synsforstyrrelser, voldsomme øjensmerter, hovedpine og kvalme. En akut grøn stær skal behandles hurtigt, fordi man ellers mister synet på øjet.

Grå stær (katarakt)
Grå stær er en øjensygdom, hvor øjet linse bliver uklar, og den hyppigste årsag til grå stær er alder!
Du kan få grå stær i ét øje eller i begge øjne samtidig. Symptomerne kan være sløret syn eller en uventet ændring i din brillestyrke. Det kan også være blændingsgener i stærkt lys eller solskin.

Læs mere om grå stær her.

Efterstær
Føles ligesom at få grå stær igen: Tiltagende sløret syn, ’som en dugget rude’ og måske blænding fra lyskilder. Det forårsages af uklarhed i øjets egen linse-membran, som støtter den kunstige linse. Behandlingen er enkel og ufarlig: Med en laser frembringer vi et lille hul i membranen – præcis i synsaksen, hvor det generer mest. Du oplever effekten nærmest med det samme.

Vis mere

God morgen, jeg vågnede op idag til en helt ny verden :-) . Jeg ser SÅ meget bedre på mit venstre øje, det er Helt utroligt hvilken forskel den (YAG-) laser har gjort som jeg fik igår. Tak for jeg fik en tid så hurtigt og tusinde, tusinde tak for at jeg kunne få denne hjælp med laser til mit øje.
Rigtig god sommer til Jer.


Erica Jeremiassen

Trafiksyn

Når man skal have nyt kørekort – eller generhverve det - tester vi synsstyrke, synsfelt og farvesyn. Hvis du bruger briller, så tag dem med til testen, så vi kan måle styrken i dem.

Synsstyrken skal kunne korrigeres, så du med begge øjne ser mindst 6/12.

Vi tester også synsfeltet, som er afgørende for evnen til at opfatte, hvad der sker til siderne.
Defekter i synsfeltet kan skyldes skader i nethinde, synsnerve eller synsbaner, og det har betydning for om du kan få dit kørekort fornyet.

Synsfeltundersøgelse (perimetri)

Udføres rutinemæssigt og er lovbefalet til kontrol for grøn stær og vurdering til generhvervelse af kørekort.
Undersøgelsen kan afsløre mange lidelser, der kan påvirke dit synsfelt. Undersøgelsen foretages computerstyret med vores helt nye Octopus 900 apparatur.

Nethinde-scanning (OCT)

Klinikken råder over det mest moderne kamera til scanning af nethinde og synsnerve.
Med dette kan vi hurtigt og uden ubehag for dig screene for fx AMD eller diabetes-forandringer.

Hornhindefotografering

Som den eneste øjenklinik i Danmark kan vi tilbyde mikrofotografering af hornhindens livsvigtige endothelceller. Hvis du med alderen mister disse celler, kan vi med undersøgelsen følge udviklingen og rådgive dig om behandlingsmuligheder.

Vær god ved dit syn - Få en second opinion

Har du behov for en uvildig vurdering og gennemgang af din sygehistorik, kan du bestille tid til en konsultation. Vi har gode forbindelser til alle landets øjenafdelinger og kan indhente supplerende oplysninger.

Vi giver os altid god tid til at forklare, hvad vi finder, og du vil få vist og gennemgået alle resultater af undersøgelserne, så du ikke går herfra med uafklarede spørgsmål.

Synsstyrke og brillestyrke er ikke det samme

Synsstyrken er et mål for, hvor små objekter du kan skelne på 6 meters afstand med eller uden briller.

Brillestyrken måles i dioptrier og angiver styrken af brilleglasset.

Nærsynethed korrigeres med minus-styrke. Langsynethed med plus-styrke og bygningsfejl korrigeres med cylinder-styrke.

Bygningsfejl (astigmatisme)

Mere end 85 % af alle danskere har bygningsfejl.

Så kan man vel dårligt kalde det for en “fejl”. Det betyder bare, at optikken i øjet ikke er perfekt cirkelrund, så hornhinden bryder lyset uensartet.

Hvorfor hedder det “stær” ?

Det har ikke noget med ornitologi at gøre!

Man mener, at der for 200 år siden er opstået en sproglig forvanskning af det tyske “Starren”, som betyder “at stirre”. (Det udtryk den blinde får).

Er man blind af grå stær, er pupillen grå eller hvid.
Er man blind af grøn stær, har den et søgrønt skær

Ofte stillede spørgsmål om øjensygdomme

Er grøn stær arvelig?

Ja, grøn stær kan være arvelig. Er du bekendt med grøn stær i familien, bør du blive undersøgt af en øjenlæge.

Hvad er grå stær?

Grå stær er en øjensygdom, hvor øjet linse bliver uklar og dermed nedsætter synet. Den hyppigste årsag til grå stær er alder. I de fleste tilfælde konstateres sygdommen efter 60-års alderen.

Skal jeg har udvidet pupilerne når jeg skal undersøges for grå stær?

Ja, du får pupiludvidende dråber, så øjenlægen kan foretage en grundig undersøgelse af dine øjne.

Kan I undersøge om jeg har AMD?

Ja. Klinikken har det mest moderne kamera til skanning (OCT) af nethinde og synsnerve , som bruges til diagnosticering af blandt andet AMD og diabetesforandringer.